nl | fr | en

Nieuws

maandag, 22 april 2013

Brassband Buizingen is zeer blij een nieuwe dubbel-CD te kunnen voorstellen met de nieuwste brassbandwerken van Nigel Clarke.

Brassband Buizingen o.l.v. Luc Vertommen speelt op deze CD’s Swift Severn’s Flood, The City in the Sea (Euphonium: Glenn Van Looy), Earthrise, When Worlds Collide, Mysteries of the Horizon (Cornet: Harmen Vanhoorne) en Tilbury Point.  Frank Renton leest de gedichten die Martin Westlake schreef bij de muziek.

Nigel Clarkes manier van componeren is sterk beïnvloed door zijn samenwerking met violist Peter Sheppard Skaerved. Hij componeerde zijn eerste werk voor brassband tijdens zijn periode als composer-in-residence bij de Black Dyke Band tussen 1994 en 1997 met hun toenmalige dirigent, James Watson. Hij vroeg Nigel Clarke om voor dit orkest muziek te schrijven die een uitdaging was voor de muzikanten in alle mogelijke betekenissen van het woord.

CD recording When Worlds Collide: Michel Leveugle, Harmen Vanhoorne, Luc Vertommen, Nigel Clarke, Glenn Van Looy and Frank Renton

Na zijn samenwerking met de Black Dyke Band had Nigel Clarke een lange sabbatperiode waarin hij niet meer voor brassband componeerde tot Luc Vertommen hem vroeg om voor Brassband Buizingen te gaan componeren en Nigel uiteindelijk hun associate composer werd. Alle werken op deze dubbel-CD (met uitzondering van het euphoniumconcerto) werden gecomponeerd voor Brassband Buizingen tussen 2009 en 2013. Ieder werk werd ontwikkeld en uitgeprobeerd aan de hand van een intense samenwerking met het orkest en zijn muzikanten. De twee concerto’s, waaronder zijn laatste werk gecomponeerd voor Harmen Vanhoorne, bevatten ook zijn City in the Sea uit zijn Black Dyke-periode, ditmaal gespeeld door Glenn Van Looy. De CD bevat ook twee live-opnames, Swift Severn’s Flood vanop het Wereldmuziekconcours in Kerkrade (NL) en Earthrise vanop de Europese Brassbandkampioenschappen in Linz (Oostenrijk) in 2010.

Nigel vroeg Martin Westlake om voor elk werk een origineel gedicht te schrijven; enkel Swift Severn's Flood vond z'n oorsprong bij William Shakespeare's Henry IV, Part 1.

Deze opnames brengen verschillende artistieke disciplines bij elkaar - het muzikaal vakwerk van Luc Vertommen en BBU, de verbeeldingsrijke poëzie van Martin Westlake die tot leven komt doorheen de stem van Frank Renton, en natuurlijk de composities zelf.

Deze dubbel-CD is opgedragen aan de nagedachtenis van James Watson, die voor Nigel een grote inspiratie was bij de de totstandkoming van zijn eerste werken voor brassband.

Bestellen via info@brassbandbuizingen.be aan 20 euro + verzendkosten.

CD cover When Worlds Collide

WHEN WORLDS COLLIDE
The music of Nigel Clarke
poetry by Martin Westlake

BRASS BAND BUIZINGEN
CONDUCTOR: LUC VERTOMMEN
SPEAKER: FRANK RENTON
CORNET: HARMEN VANHOORNE
EUPHONIUM: GLENN VAN LOOY

CD 1
Swift Severn’s Flood
The City in the Sea
(Euphonium soloist: Glenn Van Looy)
Earthrise - A Space Tribute for Brass Band

CD 2
When Worlds Collide
Mysteries of the Horizon
(Cornet soloist: Harmen Vanhoorne)
I. The Menaced Assassin / II. The Dominion of Light / III. The Flavour of Tears / IV. The Discovery of Fire
Tilbury Point – A Portrait Overture

Terug naar vorige pagina

Partners

Lemca