nl | fr | en

CD/DVD

Datum uitgave: maandag, 31 januari 2005
Beschikbaar op: Compact Disc

Brassband Buizingen o.l.v. Luc Vertommen

 1. Fanfare
 2. Vrijheidsgeest-Libertas (1935)
 3. Ave
 4. Fantaisie (1902)
 5. Pasquinade
 6. Marche Jubilaire (1912)
 7. Geuze-Lambiek (1934)
 8. Pan
 9. Wals

Groot Harmonieorkest van de Gidsen o.l.v. François De Ridder

 1. Dahomeese Rhapsodie (1893)
 2. Symfonische suite uit 'La Phalène' (1896)
 3. Impromptu
 4. Excelsior (1929)

Brassband Buizingen zette einde 2004 zijn derde stap in de reeks 'Anthology of Flemish Band Music'. Deze CD-reeks rond oude Vlaamse blaasmuziek met dikwijls vergeten en/of verloren gegane glorie is deze keer gewijd aan muziek van August De Boeck.

Het Groot Harmonieorkest van de Gidsen speelt onder andere zijn meest bekende werk, de 'Dahomeese Rapsodie', de mars 'Excelsior' die De Boeck componeerde voor de Harmonie van Merchtem en een omvangrijke balletsuite uit ' La Phalène - De Nachtvlinder'.

Brassband Buizingen speelt originele werken van De Boeck die hij componeerde voor de 'Fanfare Wagnèrienne' (de samenspelklas kopers van het Brusselse Conservatorium o.l.v. Henri Séha), nl. de schitterende 'Fantaisie' en originele werken voor 'fanfare pure' die hij eveneens componeerde in zijn jonge jaren voor de fanfare van Merchtem .

Naast de talrijke voorbeelden van absolute muziek bewijst De Boeck dat hij zijn hand niet omdraait voor enkele pareltjes van gelegenheidswerken voor blaasorkest. Zo zijn er enkele voorbeelden van eenvoudige walsen, marsen (zelfs een processiemars) die onder zijn inspiratie omhooggetild worden tot pareltjes van blaasmuziek.

August De Boeck

De naam 'August de Boeck' is in de blaasmuziekwereld relatief onbekend. Terwijl hij als pionier samen met zijn vriend Paul Gilson het repertoire van deze verenigingen wou 'optillen tot een hoger muzikaal niveau' door middel van het componeren van originele werken is zijn naam louter bekend door de 'Dahomeese Rapsodie'. De meeste werken voor blaasorkest uit zijn omvangrijke werkenlijst bleven onuitgegeven, wat een deel van de onbekendheid kan verklaren.

August De Boeck werd geboren op 9 mei 1865 in het Vlaams-Brabantse Merchtem. Van 1880 tot 1889 studeert hij aan het Koninklijke Muziekconservatorium te Brussel waar hij met zijn vriend Paul Gilson een gezamenlijke liefde voor de blaasmuziek ontwikkelt. Van 1883 tot 1898 is hij pianoleraar aan het Lindemansgesticht te Opwijk en van 1886 tot 1903 monitor voor orgel aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. Uit deze periode dateren zijn 'Dahomeese Rapsodie', zijn 'Symfonie in g', zijn 'Fantaisie' voor groot koperensemble en zijn balletmuziek voor 'La Phalène'.

De Boeck zou zijn gehele leven een speciale band met zijn geboortedorp Merchtem bewaren. Zijn vader, Florimont De Boeck was er dirigent van de 'Fanfare Concordia' waarvoor De Boeck heel wat originele fanfarewerken componeerde (opmerkelijk in de orkestratie is het ontbreken van de saxofoons) waaronder de ouverture 'Vrijheidsgeest', de 'Marche Jubilaire' en 'Pasquinade'.

Van 1909 tot 1921 is hij leraar harmonie en fuga aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Antwerpen. In 1919 wordt hij inspecteur van het muziekonderwijs. Van 1920 tot 1930 wordt hij leraar harmonie aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel. In 1927 wordt hem het erevoorzitterschap opgedragen van de Koninklijke Harmonie van Merchtem. Hij componeerde heel wat werken voor zijn lievelingsharmonie waaronder 'Excelsior'.

Van 1921 tot 1930 wordt hij directeur van het Stedelijk Conservatorium van Mechelen. Van 1930 tot 1937 geniet De Boeck van zijn pensioen te Merchtem en zal er overlijden op 9 oktober 1937.

Download de hoesteksten

Terug naar vorige pagina

Partners

Lemca