nl | fr | en

CD/DVD

Datum uitgave: zaterdag, 21 juni 2003
Beschikbaar op: Compact Disc

Samen met het 'Groot Harmonieorkest van de Gidsen' heeft Brassband Buizingen op eigen initiatief de meest betekenisvolle blaasmuziek van Marcel Poot op CD gezet.

Beide blaasorkesten, die binnen hun eigen genre, tot de top behoren van de Belgische blaasmuziekwereld hebben hiermee Vlaamse blaasmuziek op CD gezet, die in het gewone CD-circuit buiten de mogelijkheden ligt van de bestaande platenlabels.

De blaasmuziek van Marcel Poot vormt een logisch vervolg op de muziek van Paul Gilson. Poot had immers jarenlang met Gilson samengewerkt, eerst als privé-leerling en later als redacteur van de 'Revue Musicale Belge'. Het belang dat Gilson altijd had gehecht aan de blaasmuziek zou zijn invloed hebben op Marcel Poot die zijn gehele leven een liefde voor de blaasmuziek koesterde. Hij was trouwens lange tijd ere-voorzitter van de Vlaamse Brassbandfederatie en componeerde zo nog op het einde van zijn leven enkele originele werken voor brassband. Terwijl hij tijdens zijn leven de meest prestigieuze functies cumuleerde (directeur van het Brusselse Conservatorium, voorzitter van Sabam, juryvoorzitter bij de Koningin Elisabethwedstrijd en rector aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth) en aanzien werd als Vlaanderens meest prominente symfonicus daalde de belangstelling voor zijn muzikale erfenis na zijn dood op 12 juni 1988. De basis van deze nieuwe CD-opname bestaat dan ook voor een groot gedeelte uit 'herontdekte' manuscripten met zeer originele blaasmuziek.De geluidsopnames gebeurden in de loop van de maanden november en december in het Cultureel Centrum 'Stroming' te Berlare en in het Cultureel Centrum 'Ter Dilft' te Bornem. Producer van dit unieke product is Gé Voskuylen van de Nederlandse firma Mirasound. De realisatie van dit tweede volume werd mede mogelijk door de steun van de Vlaamse minister van Cultuur die, na advies van de Beoordelingscommissie voor de Muziek, heeft beslist om dit CD-project te steunen.

Tracklisting

titels 1 t.e.m. 7: Brassband Buizingen - Dirigent: Luc Vertommen
titels 8 t.e.m. 13: Groot Harmonieorkest van de Gidsen - Dirigent: Norbert Nozy

 1. Fanfare pour la victoire
 2. Intrada (1979)
 3. Fanfare pour Franz André (1967)
 4. Mouvement symphonique (1938)
 5. Ere-fanfare voor Herman Teirlinck (1954)
 6. Vrolijkheid in brass (1978)
 7. Nuptial march
 8. Charlot (1926): I - Attitudes 
 9. Charlot (1926): II - Struggle for life
 10. Charlot (1926): III - Les dieux s'inclinent
 11. Dionysos (1923)
 12. Diptiek (1984)
 13. Défilé Royal-Marche triomphale (1922)

Download hier de hoesteksten

Terug naar vorige pagina

Partners

Lemca