nl | fr | en

Band

Als een van de eerste orkesten in België schakelde de toenmalige fanfare Union van Buizingen in 1975 over naar brassband als orkestvorm. Sedertdien wist dit orkest met de regelmaat van een metronoom een opmerkelijke rol te spelen in het Belgische en buitenlandse hafabrawereldje. Hoogtepunten zijn de succesvolle concerten en wedstrijddeelnames in binnen- en buitenland, de CD-productie's en uiteraard de nominatie als Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen 1997. Een muziekvereniging die vooruit wil kijkt echter naar de toekomst door middel van organisatie, muzikaliteit, discipline, teamspirit en uitstraling.

Ontstaan

Voor het ontstaan van Brassband Buizingen moeten we terug naar 1879, toen enkele personeelsleden van de destijds in Buizingen gevestigde porseleinfabriek het orkest, als fanfare, oprichtten. Brassband Buizingen werd pas als dusdanig bekend in 1975, toen de toenmalige fanfare als één van de eersten in Vlaanderen overschakelde naar de brassbandbezetting, een nieuwe orkestvorm die was komen overwaaien uit Groot-Brittannië.

Dirigenten

Sindsdien heeft de band niet alleen in de wereld van de amateuristische kunstbeoefening maar ook in het culturele patrimonium van Vlaanderen een prominente plaats weten te veroveren. Na achtereenvolgens William Blockmans, David Henderson, André Philippe en Guido Segers staat BBU sinds 1992 onder leiding van Luc Vertommen.

Sedert zijn aanstelling waait er een gunstige wind doorheen BBU. Dankzij een succesvolle deelname aan verschillende muziekwedstrijden in binnen- en buitenland en het geven van prachtige, gevarieerde concerten, bouwde de band over de landsgrenzen heen een aardige bekendheid op. Het enthousiasme en de gedrevenheid van het orkest maken dan ook eendiepe indruk op pers en publiek.

Wedstrijden spelen een belangrijke rol

Sinds 1987 neemt Brassband Buizingen deel aan het Nationaal Brassbandkampioenschap, een organisatie van de Vlaamse Brassband Federatie, en behaalde negen gouden medailles op de muziektoernooien van de Provincie Vlaams Brabant. BBU werd Nationaal Brassbandkampioen in de B-afdeling van de VBBF (1993 en 1994), Nationaal Fedekam-kampioen (1993, 1994 en 1998) en behaalde drie maal de Gouden Medaille op het Muziektoernooi van de Stad Antwerpen (1992, 1993 en 1996). Op de wedstrijden en toernooien ingericht door de nationale muziekfederaties werden steevast podiumplaatsen behaald.

Brassband Buizingen nam deel aan wedstrijden in het buitenland, ondermeer in Utrecht, Kerkrade en Drachten (NL), Hemsby en Cambridge (UK), Amboise (FR), Luzern (CH), Stavanger (NO) en Linz (Oostenrijk)  In 1993 behaalden zij de titel van wereldkampioen op het Wereldmuziekconcours te Kerkrade en in 1997 behaalden zij eveneens een eerste prijs met onderscheiding. In 1995 werd dit orkest winnaar op het Open Internationaal Brassband Festival in Utrecht (NL) en in 1998 en 1999 behaalden zij een tweede plaats op het ‘Concours International de Brass Bands’ in Amboise (FR). Ze maakten concertreizen naar onder meer Brighton (UK) en Blois, Dombes, Le Monastier-sur Gazeille, Aulnoye-Aimeries, Clermont-Ferrand (FR), Brixen-Bressanone (IT).

In 2008 won Brassband Buizingen het Vlaams Open Brassbandkampioenschap te Mechelen en in 2009 werd het orkest winnaar van Euro Brass in het Nederlandse Drachten en werd het orkest Nationaal brassbandkampioen. In 2009 behaalde het orkest ook de derde plaats op het officieuze Wereldkampioenschap tijdens het Wereldmuziekconcours te Kerkrade (NL). In 2010 behaalde Brassband Buizingen de vijfde plaats tijdens de Europese Brassbandkampioenschappen te Linz (Oostenrijk).

Op de concertpodia

Het jaarlijkse hoogtepunt binnen de eigen concertprogrammatie is het Valentijnsconcert, waarvoor het orkest tot op heden muzikale monumenten als Simone Rebello (slagwerk), Don Lusher (trombone), Martin Winter (trompet/cornet), James Watson (trompet), Stef Pillaert (euphonium), Roger Webster (cornet), Steven Mead (euphonium), James Gourlay (bastuba), Robert en David Childs (euphonium), François Glorieux (piano), Peter Roberts (soprano cornet), David Daws (cornet), Katrina Marzella (baritone), Mark Godfroid (trombone), Björn Verschoore (saxofoon), Richard Marshall (cornet) en Les Neish (bastuba) uitnodigde.

Daarnaast werkten zij ook samen met o.a Trevor Groom (euphonium), Ivan Meylemans (trombone), Maurice André (trompet), Gabriel Cassone (trompet – IT), Fred Mills (trompet, USA), Pasi Pirinnen (trompet, FI), Dominique Bodart (trompet, B), Geert Devos (bastrombone), Gaëtan La Mela (slagwerk) en Guy Touvron (trompet, FR).

BBU gaf uitwisselingsconcerten met de Nederlandse Brassband Schoonhoven, Amsterdam Brass, Delta Brass Zeeland, het Fanfareorkest uit Bocholtz, het Fanfareorkest DSS uit Aarlanderveen (NL), de Noordengelse E.Y.M.S. Band, de Krohnengen Brass Band uit Noorwegen en orkesten uit Peer, Hombeek en Zuun/Sint-Pieters Leeuw, Brassband Campine en het Noviomagnum Wind Orchestra (NL).

Opnamen, compositieopdrachten en andere creaties

Brassband Buizingen spaart geen enkele moeite om zijn artistieke peil steeds te verbeteren en doet dit zeer concreet door samen te werken met gerenommeerde brassbanddirigenten zoals Richard Evans, Roy Newsome, wijlen Major Peter Parkes, Philip Sparke, Tom Brevik, Jan Van der Roost en Howard Snell.

Een andere belangrijke doelstelling van het orkest bestaat uit het promoten van originele brassbandmuziek van Vlaamse componisten. BBU creëerde ondertussen al heel wat werken van uitmuntende Vlaamse componisten zoals Jan Segers (Fragments), Karel De Wolf (Patchwork), Werner Van Cleemput (Royal Memorial), Johan Evenepoel, Gaston Nuyts, Jan Van der Roost, Peter Savenberg, Roger Derongé, Piet Swerts, Paul Gilson, Marcel Poot , François Glorieux, Tom De Haes (The Golden Gryphon) en André Laporte (Alla variaties op het loze vissertje en Exultation and Hymn), Jeroen d’Hoe (Festival Tune).

Naast de CD’s in de reeks Anthology of Flemish Band Music nam Brassband Buizingen ook de CD’s Portrait of Johan Evenepoel en Portrait of Roger Derongé op met blaasmuziek van twee jonge Vlaamse componisten en creërden zij de avondvullende Brass Opera: Frankenstein! van Glenn Desmedt voor zangsolisten, koor, piano en brassband.

Daarnaast waren er ook creaties van buitenlandse composities van Vivian Domenjoz (CH), Pascal Gendre (CH), Simon Dobson (UK), Ian Rayner (UK), Idar Torskangerpoll (N) en Jan Magne Forde(N), Pete Meechan (UK- Crazy diamonds shining), Rob Goorhuis (NL), Peter Graham (UK – Cats Tales),Nigel Clarke(UK), Jerome Naulais (FR, Evasion).  Begin 2010 werd Nigel Clarke benoemd als ‘associate composer’ bij de band.

Brassband Buizingen geeft regelmatig zelf compositieopdrachten, bijvoorbeeld aan Johan Evenepoel (Tubaconcerto – 1996, M.I.H.R.A.L. – 1998, Ouverture Halle 2000, Choral of Hope – 2001, Choral Serenade – 2002, Ginnungagap, Concerto for Cornet and Band), Vivian Domenjoz (Dialogue – 2000), Roger Derongé (Ceremonial Festival – 2002 en Musica Flandria), Pete Meechan (B of the Bang), Rob Goorhuis (Chameleon), Nigel Clarke (Swift Severn’s Flood en Earthrise).

Verder omvat het concertrepertoire van dit orkest zowel muziek van grote meesters, zoals Edward Elgar, Herbert Howells en George Gershwin, als werken van rasechte brassbandcomponisten, als daar zijn Eric Ball, Derek Bourgeois, Peter Graham, Edward Gregson, Philip Wilby en Philip Sparke. Koralen, marsmuziek en lichte muziek (pop, jazz, musical- en filmmuziek) komen echter ook aan bod, net als diverse getalenteerde eigen solisten orkest.

Het muzikaal beleid van Brassband Buizingen resulteerde in 1996 tot de eerste CD Paragon (Miragram 88123-2), met muziek van Vlaamse componisten.

In september 1997 verscheen de tweede CD The Dawning (Miragram 88159-2) met een zeer gevarieerd programma en uitstekende solisten uit eigen rangen. Over deze CD liet de toonaangevende Amerikaanse componist James Curnow zich als volgt uit: ‘The transparency and de?nition of the performance coupled with the overall musicality of your marvelous interpretation, obviously demonstrates the care that you have taken with all aspects of the music…’.

In 1999 verscheen de derde CD Brass Friends (Miragram 88253-2) en in september 2000 de vierde CD Portrait of Paul Gilson (World Wind Music) in samenwerking met het Groot Harmonieorkest van de Gidsen. In 2003 verscheen het tweede deel in de reeks Anthology of Flemish Band Music met het Portrait of Marcel Poot.  In 2005 verscheen het derde volume in deze reeks met een eerbetoon aan de blaasmuziek van August De Boeck en in 2006 volume 4 met een Portrait of the Synthetists.Deze Anthology of Flemish Band Music reeks met het volledige oeuvre voor blaasorkest van o.a. Paul Gilson, August de Boeck, Marcel Poot, Pieter Leemans en de synthétisten wordt algemeen en internationaal geprezen als dé referentie van Belgische blaasmuziek.  Ondertussen nam Brassband Buizingen ook nog het volledige oeuvre van Paul Gilson op met werken voor de Fanfare Wagnérienne en muziek van Jules Demersseman (CD’s nog te verschijnen in 2011).

Hun CD’s Ad Optimum (m.m.v. Peter Roberts, soprano cornet) en Cats Tales (m.m.v. Roger Webster, cornet) werden internationaal gelauwerd.

Hun CD Euphonium Virtuoso m.m.v. Steven Mead won in Engeland alle voornaamste prijzen en werd in de Verenigde Staten bekroond met de Leonard Falcone Award voor de beste solo CD.

Daarnaast is het orkest nog te beluisteren samen met de Muziekkapel van de Belgische Marine en het Ensemble de Cuivres Valaisan op de CD’s Portrait of Johan Evenepoel en Portrait of Luc Vertommen.  Ook op de CD- en DVD-productie met de hoogtepunten van het Wereldmuziekconcours te Kerkrade (NL) is Brassband Buizingen te bekijken en te beluisteren.

Cultureel ambassadeur

Dankzij de dynamiek en de kwaliteit van hun vele initiatieven en prestatieswerd Brassband Buizingen door de Vlaamse Regering bekroond met de titel Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen 1997. De vakjury vermeldde in zijn verslag het volgende: ‘…Zowel uit de in het recente verleden deelgenomen wedstrijden als uit de drukke concertprogrammatie blijkt dat Brassband Buizingen een prominente plaats inneemt in het amateurmuziekleven, ook internationaal. De titel die aan ditensemble wordt toegekend wil dan ook de schijnwerpers richten op de dynamiek en de kwaliteit van de prestaties…

Voor het concertseizoen 1999-2000 werd Brassband Buizingen door Jeugd en Muziek – Vlaanderen uitgekozen als modelgroep. In het seizoen 2001-2002 krijgt het orkest geregeld uitnodigingen van gerenommeerde concertfestivals in het buitenland. Zo was BBU te horen in Frankrijk (Blois, Aulnoye-Aimeries, Festival des Cuivres-en-Dombes, Le 13ème Festival de la musique des Cuivres en Douvaine), Zwitserland (Luzern) en Nederland (Leeuwarden, Prinsenbeek).

Media

Brassband Buizingen was niet alleen op diverse podia in binnen- en buitenland te horen, de band was ook geregeld te beluisteren op VRTRadio 1, Radio 2 en Klara, de Nederlandse Radio 4 en op de Engelse BBC – Radio 2. Ook Ring-TV besteedde aandacht aan de prestaties van dit orkest.

Partners

Lemca